Most van a legjobb idő a penészesedési probléma tartós kiküszöbölésére*. 

Önt is utolérte a sokak életét megkeserítő penész? Vagy még olyan szerencsés, hogy penészmentesek a falai, de szeretné is ezt megőrizni? Fél a penész káros egészségügyi hatásaitól, de nem tudja, hogyan kezdjen neki a penész elleni harcnak?

Mi segítünk!

Az egyre légmentesebben lezárt otthonok nemkívánatos mellékhatása a penészesedés megjelenése. Kialakulásának számos oka lehet: nem megfelelő tervezés, kivitelezés, párazáró szigetelő- vagy falréteg, sérült szigetelőréteg vagy falszerkezet, tökéletesen záródó műanyag nyílászárók, beázás,  túlzott páratermelődés a lakásban (főzés, fürdés, teregetés, stb.), nem elégséges szellőztetés, hőhidak, a falakhoz- és egymáshoz túl közel elhelyezett bútorok és még sorolhatnánk azokat a tényezőket, melyek elősegítik a penész megtelepedéséhez szükséges körülmények kialakulását.

Mit tehet a penész ellen?

A penészgombaspórák nagyon igénytelen és szívós élőlények: elég egy kis nedvesség és táplálék (pl. fal-, tapéta- vagy bútorfelület!) számukra nem csak ahhoz, hogy megtelepedjenek és eléldegéljenek, de még nagy ütemben szaporodjanak, terjedjenek is. Ezért a tartós penészmentesítésnek kettősnek kell lennie: nem csak el kell pusztítani a már meglévő penészspórákat a falon, hanem a penész számára ideális körülményeket is meg kell szüntetni! Biztosan sokan tapasztalták már, hogy hiába penészmentesítették le vegyszerekkel a felületeiket, a penész újra és újra megjelent. Ennek az az oka, hogy csak elpusztították a meglévő penészspórákat, de nem küszöbölték ki a számukra kedvező körülményeket, így a levegőben található több milliónyi spóra csak arra várt, hogy újra megtelepedhessenek a felületen.

Hogyan teheti a penész számára kedvezőtlenné falait?

Használjon Protektor beltéri penészesedést* gátló  festéket, amely összetevőinek, a vákuumizált mikroszkopikus méretű kerámiagömböknek és a speciális kötőanyagnak köszönhetően enyhén megemelheti a falfelület hőmérsékletét, ezáltal csökken a páralecsapódás mértéke, így a penészképződés előfordulási valószínűsége is.

Hogyan kell használni a Protektor hőszigetelő és penészmentesítő festékbevonatot?

A Protektor penészesedést gátló bevonat  fizikailag gátolja a penészesedést*, de kémiailag is le kell penészmentesíteni a felületet használata előtt. Ha csak enyhe, felszíni penészesedés van, akkor elég több soron hagyományos penészlemosóval letisztítani a penészes felületeket, illetve a még nem penészes, de penészesedésre hajlamosakat is. (hőhidas, hidegebb felületek, sarkok, nyílászárók környéke, bútorok mögötti területek, stb.)

A legjobb hatást akkor éri el, ha minden falfelületet penészmentesít. Érdemes több napig, több alkalommal elvégezni, hogy biztosra menjünk. Penészmentesítés során viseljünk védőfelszerelést (maszkot, gumikesztyűt), szellőztessünk gyakran, és a kezelt helyiséget a lehető legjobban zárjuk le a lakás többi részétől. Ha nem csak felületi penészesedés van jelen, hanem a gomba spórái már megtámadták a felületet, esetleg a vakolatot is károsították, abban az esetben már drasztikus lépésekre, a károsodott felületek eltávolítására van szükség. Vegye igénybe festő szakember segítségét! Semmiképp se kezdje el szárazon eltávolítani a penészes festéket, vakolatot, mert így a spórák a levegőbe kerülnek, és károsítják a tüdőt!

Mit csináljak a penészmentesítés után?

Ha kész a penészmentesítés és a szabályos felület előkészítés, akkor jöhet a Protektor Mélyalapozó, majd 2 rétegben a Protektor penészmentesítő festék (az alkalmazástechnikai útmutatóban előírtak szerint felhordva). A maximális hatás érdekében egy helyiségen belül az összes felület lefestése javasolt (a mennyezet is). A Protektor bevonat gondoskodik  arról, hogy a penészesedés kisebb valószínűséggel forduljon elő a kezelt felületen. Nem megfelelő előkészítés, extrém páraterhelés  esetén a penészesedés újra előjöhet, ezért nagyon fontos, hogy gondosan járjunk el a munkálatok során, szüntessük meg a probléma forrását (pl. sérült falszerkezet kijavítása, beázás megszüntetése, vízszigetelés rendbetétele, nyílászáróba szellőző beépíttetése stb.).

Tegyen a penész ellen MOST, tudja meg mennyibe kerül a penészmentes lakás!

*Fontos: a Protektor festék nem vegyi úton hat, hanem a penészképződés valószínűségét azáltal mérsékli, hogy csökkenti a páralecsapódás előfordulását, és a felületi hőmérséklet különbségeket. Azaz fizikai úton csökkenti a penészesedés előfordulásának gyakoriságát. A festék önmagában nem rendelkezik penészölő képességgel, a tökéletesen penészmentesített felületen viszont tartós penészmentességet tud elérni. Amennyiben a penészgomba spóra – amit szabad szemmel nem mindig látunk – a festék alatt megmarad, abban az esetben a penészesedés gyorsan előjöhet. Ezért a  minél jobb hatás elérése végett az összes felületet, ahol Protektor festéket alkalmazunk penészmentesíteni kell több napon át. Ajánlott a láthatóan penészes felületek mellett a kritikus felületeket is penészmentesíteni: mechanikai és geometriai hőhidak, ablakok és ajtók környéke, légmozgás elől eldugott helyek, hőhidas felületek, nagyobb páraterhelésnek kitett felületek. A maximális hatás elérése végett a teljes felületet ajánlott penészmentesíteni, majd kifesteni. Ebben az esetben a penészesdés újbóli előfordulási kockázata nagymértékben lecsökken, de különösen extrém esetekben előfordulhat, hogy kiújul. (Eddig az estek  kb. 0,1-0,2 % -ban fordult elő.)

* FONTOS TUDNI a Protektor festék penészképződés gátlásáról: A   Protektor falfesték beltérben csökkentheti a penészesedés  újbóli előfordulásának kockázatát, csak tökéletesen penészmentesített felületre szabad felvinni. Nagy páraterhelésnek kitett helyiségek, szerkezeti és kivitelezési hiányosságok esetében a penészesedés újból előfordulhat. Emellett megállapítható,  hogy az esetek nagy részében sikeresen tudja a penészesedés kialakulását gátolni, amit a mikrobiológiai vizsgálatok és a vevői visszajelzések is alátámasztanak.

**FONTOS TUDNI a Protektor festék energiamegtakarító képességeiről: A Protektor falfesték hővisszaverő képességén keresztül javíthatja az lefestett épület energetikai tulajdonságát, optimalizálhatja a meglévő falszerkezet hőszigetelő képességét. Referenciamérések észrevehető energiamegtakarításról számoltak be, ugyanakkor e helyen hangsúlyozni kell, szerkezeti és kivitelezési hiányosságok jelentősen ronthatják a kedvező energetikai tulajdonságokat, akár teljes mértékben is kiolthatják azt. Minden eset egyedi, nem szabad általános érvényűként minden épületre kivetíteni.

További fontos tudnivalók a Protektor festékről >>